vrijdag 10 juni 2011

#FOODBLOGEVENT IN JUNI MET THEMA 'WEG VAN DE SUPERMARKT' -
Vinissima’s recept met citroentijm -


Leuk idee van blogger Gerrit Jan “Eetschrijven” Groothedde: iedereen schrijft op zijn eigen blog een recept onder het thema “Weg van de supermarkt”. Een en ander is onderdeel van het zogenaamde Foodblog event waar maandelijks een ander thema wordt vastgesteld. Nou ben ik geen culinaire blogger, maar meer van de wijn, dus hierbij een recept met een ingrediënt dat je niet zo makkelijk in de gewone supermarkt vindt, maar tevens met een wijntip erbij.

Citroentijmkriebels
Het ingrediënt dat ik in de zomer graag gebruik is CITROENTIJM. Maar in de lente beginnen bij mij bij de eerste zonnestralen al de citroentijmkriebels. Citroen is lekker fris, dus citroenzest wordt dan veel gebruikt. Maar citroentijm geeft daar nog een extra leuke frisse toon aan.
Een van mijn favoriete recepten is kipfilet gemarineerd in limoncello-citroentijm marinade. Dat kun je heerlijk op de BBQ gooien, maar ook gewoon in de pan bakken.

Recept limoncello-citroentijm marinade
(voor 4 personen)
• 1 dl olijfolie
• 1 dl limoncello (Italiaanse citroenlikeur)
• 2 uitgeperste knoflookteentjes
• Zest van 1 citroen
• Sap van een halve citroen
• 5 takjes citroentijm
• Peper
• 4 kipfilets

Bereiding
Meng alle ingrediënten en laat de kipfilet er een uurtje in marineren.
Gebruik voor op de BBQ de hele kipfilets, of blokjes die na het marineren aan spiesje worden geregen. Je kunt de kipfilets ook in de pan gebakken; dan bijvoorbeeld telkens in drie lange repen snijden, of als minispiesjes als tapashapje.

Wijntip: Argentijnse torrontés
Bij dit zomerse gerecht past een vrolijke frisse wijn. Neem bijvoorbeeld een witte wijn van de torrontés-druif. Deze druif komt oorspronkelijk uit Spanje, maar wordt nu vooral aangeplant in Argentinië. De torrontés is verwant aan de muscat. Het aroma doet mij altijd wat denken aan citrus en vooral citroen, vandaar de keuze. Neem wel een vol wat ‘mollig’ exemplaar met een niet al te hoge zuurgraad, want doordat er in het gerecht met likeur wordt gewerkt, krijgt het een wat karameliserend karakter.
De torrontés van Pascual Toso doet het er op een zomerse dag goed bij [Henri Bloem, €5,95].

Info Foodblog Event
Meer info over het Foodblog Event is te vinden op http://hetfoodblogevent.blogspot.com. Het Het thema van de maand juni is 'Weg van de supermarkt'. Zie voor de oproep op http://eetschrijven.blogspot.com/2011/06/foodblog-event-juni-2011.html.

Eet smakelijk en santé!
Culinair-vineuze groet, Ingrid
Ik ben te vinden op Twitter @vinissima en @bubbelblog.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen